IOGAConsells per als teus “Backends”

Backbends? Si ho has buscat a Google Translate, hauràs vist que significa “flexió cap endarrere”. Però no et preocupis, que ara t’ho explico amb més detall:

La nostra columna és capaç de realitzar diferents moviments, com la flexió (quan portem el pit cap als genolls); latero-flexió (quan portem les costelles d’un costat, cap a les crestes ilíaques del mateix costat), rotació (com quan aquest gracioset amic teu et toca en l’espatlla i gires el tronc per a veure qui és, i no és ningú) i extensió, que es genera quan portem el pit cap endavant i formem un arc en la columna, com en la postura del camell (Ustrasana).

USTRASANA

Si ets com jo, o com la gran majoria d’Homo sapiens sapiens que habiten aquest món, segurament has evitat tota la teva vida les extensions de columna. I no et culpo, ja que pels patrons posturals als quals estem sotmesos en la nostra vida diària (llegeixi’s ordinador, mòbil, carregar pesos, etc.) aquest no és un moviment al qual estiguem acostumats.

A més, una de les grans cuirasses energètiques amb les quals carrega el nostre cos del segle XXI, és la del cor i el bloqueig del quart xacra (Anahata, el centre energètic de les nostres relacions i el nostre dret a estimar, de la compassió i autoacceptació) que ens limita el rang de moviment i accés a les postures de “backbends“.

En general, evitem aquestes asanas perquè ens resulten incòmodes o doloroses, i fins i tot poden generar ansietat o desassossec, ja que no podem veure cap a on ens inclinem. Però creu-me, una vegada que trobis la manera apropiada perquè el teu cos entri en aquesta mena de postures, descobriràs un abans i un després en la teva pràctica.

Recorda, és una extensió de columna no de cervicals!

Com tot en la vida, solem compensar allò que fem “més o menys” amb allò que fem “millor”. És el que passa quan estàs en la teva postura de la cobra, i la teva professora et diu “aixeca el pit”, però segurament acabes portant el cap cap endarrere: la part més mòbil (cervicals) compensa per la menys mòbil (caixa toràcica – dorsals). Recorda sempre ajuntar les escàpules i enviar l’estèrnum cap endavant. Realment no importa la grandària de l’arc, l’important és que propiciem un.

Abdominals: no sols per a lluir la tauleta

Sí! Els abdominals són molt importants per als teus backbends. Abans d’intentar entrar en qualsevol asana d’extensió de columna, busca postures prèvies en les quals allarguis els músculs abdominals oblics (com utthita trikonasana o utthita parsvakonasana) i abans d’entrar en el teu backbend, activa el teu transvers abdominal (aquest magnífic múscul abdominal profund, que actua com una faixa protectora per als teus lumbars) portant el melic cap a dintre i aixecant les costelles.

U. TRIOKONASANA

U. PARSVAKONASANA

Pensa en alguna cosa bonica (de debò!)

Si, ho sé, jo també estic una mica farta del “pensa positiu”, però t’ho prometo, per a les extensions de columna és clau. Pensa en aquest moment en què estàs entrant en la teva postura del camell i de sobte sents com una pressió en el pit, aclaparament i… Ai! Allà vaig! Que sigui el que Déu vulgui! Perquè, en aquest estat d’alerta i tensió, el teu cervell envia senyals als teus músculs per a contreure’s, justament el contrari al que busquem. Les extensions de columna són 100% expansió i obertura, així que plena el teu caparró d’afirmacions del tipus “vull sentir-me bé”, “vull ser lliure”, “vull celebrar”, i ja veuràs la diferència.

Espero que estos consejos te sirvan para iniciarte, o sacarle más partido a tu práctica de “backbends”. Y ya sabes, si tienes cualquier duda, estaré encantada de ayudarte.

Mayra Alvarez.