No products in the cart.
La meditació ha entrat a formar part de la nostra quotidianitat. Tothom ha sentit parlar de la meditació i pots practicar-la en qualsevol centre de ioga a la cantonada de la teva casa. Això era absolutament impensable fa tan sols deu anys quan era considerada un costum exòtic i una mica excèntrica.
Famosos com Katy Perry, Paul McCartney, Madonna o Oprah Winfrey mediten i ens parlen de les bondats de la meditació.
Per a tenir una ment més focalitzada, més resiliència, millor capacitat de decisió, més pau… per a ser més feliç, en definitiva.
Per què, si no, anava jo a estar-me 40 minuts amb l’esquena tesa i lluitant amb els meus pensaments? Perquè la meditació és això… o no?
Busco informació sobre la meditació i em trobo multitud d’escoles, tècniques, instruccions, opinions… moltes d’elles contradictòries entre si. Intento asseure’m 40 minuts i deixar la ment en blanc.
Impossible.
No puc.
Em frustro.
Abandono la meditació.
Aquest podria ser el resum de la història d’una persona corrent que vol aprendre a meditar. Tothom parla meravelles de la meditació, però ningú sap exactament en què consisteix. Com es practica? Es pot donar suport a l’esquena o no? Què és el que fa que una meditació sigui una bona meditació?
Des de la meva experiència, intentaré aclarir alguns conceptes bàsics sobre la meditació. I dic des de l’experiència, i això és important, perquè només des de l’experiència directa es pot arribar a la comprensió, a l’autèntic coneixement.
Aquest és el gran problema, al meu entendre, sobre els mites i errors que emboliquen aquests ensenyaments, el no parlar des de la pròpia experiència directa, sinó des del que suposa que és o hauria de ser.
“Una de les raons per les quals l’ésser humà modern es troba en una crisi –ecològica, intel·lectual i espiritual– té a veure amb el fet que la vida moderna, el suposat progrés i la prosperitat del tecnocapitalisme, ha aconseguit (encara que no del tot) ocultar la mort de la vida diària i ha omplert els espais de contemplació amb entreteniment.”
La contemplació, l’avorriment, el “dolce far niente“, quedar-se en Babia… és un estat natural i absolutament necessari per a l’ésser humà. Desgraciadament, aquesta necessitat ha estat completament obviada, fins i tot menyspreada en la societat moderna. Estar sense fer res està tremendament mal vist i quan “no fem res”, ens sentim malament.
En aquest “no fer res”, en aquest estat de buidatge interior i exterior, no es pretén cap raonament, ni cap acció, sinó simplement deixar que les coses succeeixin. Aquest estat de “buidatge” és necessari per a la renovació mental, per a la vitalitat i la salut mental. És d’aquest estat d’on sorgeix l’autèntica creativitat.
No en va, quan necessitem solucionar un problema i no aconseguim trobar la solució, per més que pensem, diem: “ho consultaré amb el coixí”. És a dir, fent callar els circuits habituals de pensament creem un buit mental (en aquest cas a través del somni) per a donar l’oportunitat que sorgeixi aquest espai on és possible que aparegui una nova resposta, autènticament original.
La meditació és posar-li un mètode i una disciplina a la capacitat innata de crear aquest buidatge. Són unes tècniques mil·lenàries, provades a través de la pràctica i l’experiència de milions de persones, a través de la història, en totes les cultures del planeta. Aquestes pràctiques s’han mostrat molt eficaces per a millorar el funcionament de la ment, entenent-la en un sentit ampli i profund, que engloba la part racional de la ment, però també la intuïtiva, la creativa i la transcendent.
· Meditar és deixar la ment en blanc.
· Per a meditar has d’asseure’t en el sòl i sense donar suport a l’esquena.
· Per a meditar has de ser hindú o budista o… t’has de fer d’alguna religió.
· Confondre meditació amb tècniques de relaxació.
· Confondre meditació amb visualitzacions.
· Confondre la meditació amb reflexionar sobre alguna cosa.
· Confondre amb tècniques per a aconseguir coses, llei de l’atracció.
· Les tècniques de meditació no és la meditació.
Quins altres mites i errors t’has trobat en el teu camí de meditador?
– Silvia Monné