IOGAQuè és el Yin Ioga? 5 raons per a practicar-ho

Segurament ja has sentit parlar del Yin Ioga… o potser no. Però puc apostar que no és la primera vegada que el concepte del “Yin” es creua pel teu camí: et sona el “Yin-Yang”? Doncs, per a poder entendre què és el Yin, hem d’entendre també què és el Yang.

Aquests conceptes -Yin i Yang- provenen del Taoisme, i indiquen dues qualitats oposades i complementàries, presents en tot allò que existeix a l’univers. La seva definició dependrà de l’objecte del qual estiguem parlant i no hi ha un sense l’altre. Però, en termes generals, quan parlem de Yin ens referim a la passivitat, la nit, el fred, la lentitud, la foscor, mentre que el Yang el relacionem amb l’activitat, el dia, la calor, la rapidesa, la lluminositat. Un bon exemple és el Yin i el Yang en termes energètics, on el Yin representa l’energia femenina i el Yang l’energia masculina.

Si ho apliquem al Ioga, el Yin és una manera de practicar en què les postures es mantenen per diversos minuts, on la rendició, l’acceptació i la connexió amb el paisatge interior són la clau, versus una pràctica més Yang -com l’Hatha Vinyasa, per exemple- on l’activació muscular, el moviment i l’alineació són més importants. De fet, una mateixa asana (postura de ioga) pot practicar-se amb un “enfocament” Yin o Yang.

Ara anem al fons de l’assumpte… per què hauries de practicar Yin Ioga?

a

Manté les teves articulacions i teixit connectiu, feliços. 

En mantenir les asanas per diversos minuts, sense enfocar-nos en l’activació muscular, l’estímul va directament al nostre teixit connectiu (tendons, lligaments, fàscia, nervis, etc.) La manera en què es treballen aquests teixits és molt diferent de com ho fan amb les fibres musculars. Un exemple que m’encanta: pensa en els correctors d’ortodòncia, que per a arribar a modelar els ossos de la mandíbula, han d’utilitzar-se per un temps prolongat i amb una pressió raonable (no sempre còmoda)… el Yin Ioga, és així.

És la clau per a evitar “cremar-se”

Vivim i treballem a ritmes accelerats, i els nostres cossos ho saben. És per això que després de temporades exposats a l’estrès, diuen “prou” en forma d’atacs d’ansietat, dolors, lesions, depressió, esgotament, etc. Això és perquè no ens donem respir i estem tota l’estona en “mode activació” o “mode Yang”. És fonamental combinar aquest Yang amb el Yin, permetre’ns baixar la intensitat i abraçar la passivitat, la calma i la quietud. Per a trobar l’equilibri, sentir-nos complets i mantenir-nos saludables, hem d’integrar en nosaltres aquesta altra meitat de l’espectre energètic: el Yin.

Calma la ment i et prepara per a meditar. 

El Yin Ioga és una magnífica pràctica prèvia a la meditació, ja que mantenim el cos quiet i ens enfoquem en la respiració. Sona senzill, però és realment un repte mantenir la ment en calma quan s’està en una postura per més de 2 minuts… és molt probable que el paisatge mental es comenci a ennuvolar. És aquí on una vegada i una altra ens portem de tornada al moment present, amb afecte i compassió, igual que quan meditem.

És una pràctica apta per a qualsevol edat i condició física.

Per les seves característiques, el Yin Ioga és una pràctica accessible per a tota mena d’anatomia humana, a més resulta ser molt restaurativa per a recuperar-se de malalties o intervencions (sempre amb l’aprovació del teu metge). En Yin Ioga ens ajudem constantment de “props” (blocs, mantes, coixins o cinturons) per a adaptar la postura a cada cos, i obtenir tots els beneficis, independentment de l’estat en què arribem a la nostra estoreta aquest dia.

Et permet conrear acceptació i gratitud cap al teu cos.


En el Yin Ioga constantment s’exploren els límits del cos físic, i en mantenir les postures per diversos minuts, fem el compromís amb nosaltres mateixos de romandre quiets, per la qual cosa tenim una oportunitat única d’habitar el nostre cos i parar esment al qual allí ocorre. Ser conscient de la nostra reacció física a una postura, els nostres bloquejos o fluïdesa per a entrar en ella, és un regal… en definitiva és signe que estem vius.

No t’ho pensis més. Vine a descobrir aquests i altres beneficis que t’aportarà la pràctica regular de Yin Ioga. T’ha quedat algun dubte? No et preocupis! Contacta amb nosaltres, estarem encantats d’ajudar-te i orientar-te.

Ens veiem al’estoreta!

Mayra Alvarez.