IOGAComprenent la practica de Hatha Ioga

Segurament ja sabràs que Ioga significa Chitta Vritti Nirodah, calmar les fluctuacions de la ment. I també sabràs que hi ha molts tipus de Ioga i variants, però estic aquí per a parlar-te del tipus de Ioga que em va enamorar i que practico: Hatha Yoga. 

Hatha Ioga és una ciència molt antiga. Segurament, el primer que et vingui al capdavant són les postures o Asanas que es practiquen l’Hatha Ioga on les xarxes socials estan plenes d’elles. La pràctica d’Asanas aquesta molt lluny del contorsionisme que podem veure. Les postures són una part dels 8 estadis del Ioga segons els Yogasutras de Patañjalí.

El Hatha Ioga se centra principalment en la purificació del cos com un camí que condueix a la purificació de la ment. La purificació el cos i la ment són indispensables per a estar saludables. Ser i mantenir-se saludable és un objectiu central en el ioga perquè només llavors, posseiràs el millor vehicle per al teu desenvolupament espiritual.

M’agrada molt com Swami Sivananda descriu de forma molt simplificada sense explicar l’aspecte filosòfic perquè, des d’occident puguem entendre que és Hatha Ioga, abans d’aprofundir en filosofia i perquè els ensenyaments del Ioga puguin ser més assequibles.

Las claus per a conseguir-ho

Exercici adecuat 

Un cos sa és necessari per a l’equilibri en la ment. Asana o la pràctica de postures de ioga amb fermesa i facilitat, és una forma adequada de treballar en la força, la resistència i la flexibilitat. Mentre practiquem d’acord amb els principis antics, simultàniament també (re) equilibrem el sistema nerviós.

Respiració adecuada

La ment pot controlar-se a través de la respiració conscient. Per tant, la pràctica de ioga inclou una àmplia gamma de tècniques de respiració. Quan es domina, la respiració és completa i sense esforç.

Relaxació adecuada

És important relaxar el cos regularment, la qual cosa li permet recuperar-se de l’esforç. La relaxació no sols inclou el cos, sinó també els sentits.

Dieta adecuada

Una nutrició saludable és necessària per a proporcionar energia al cos i a la ment. Hauria de ser suficient, però no pertorbador o nociu.

Pensament positiu i meditació

La forma en què pensem afecta el nostre estat mental. Per tant, la pràctica del pensament positiu i la meditació és molt important per a conrear l’equilibri en la ment.

Un dels principis més importants per a començar, és saber que significa Asana: sthira sukham asanam.

Aquesta definició d’asana, estableix que, una asana és una postura en la qual experimentes comoditat i estabilitat en ella.

Aquesta frase aparentment simple no sols tracta sobre com hem de practicar les nostres asanas, sinó també sobre com podem moure’ns per la vida. Necessitem ser estables en la nostra intenció, tant en la nostra pràctica com en les nostres vides, i hem de sentir-nos còmodes amb els qui som.

Per a aconseguir comoditat i facilitat en una Asana o postura, és important ajustar la nostra pràctica a les nostres habilitats. En termes de resistència, això significa que podem augmentar la càrrega pas a pas. El mateix s’aplica a la flexibilitat. Per tant, cada Asana consta de diferents passos i opcions.

Quan podem mantenir una Asana durant un període de temps més llarg, podem passar a una durada més llarga o al següent nivell de dificultat. Això fa que el Hatha Ioga sigui un procés gradual de transformació.

a

Noemí Fajardo.

_____
Font: Arantha Yoga

“La luz sobre el Yoga” – B.K.S. Iyengar