IOGA“OM” el so original de l’univers

Encara recordo la primera vegada que vaig sentir cantar “OM” en una classe de Ioga. Incomoditat total: no sabia com fer-ho. No entenia com estaven tots tan absorts cantant, mentre en el meu caparró l’únic mantra que es repetia era “m’hauré unit a una secta sense voler?”.

 

Si bé és una pràctica molt comuna iniciar o acabar les sessions de Ioga cantant OM, moltes vegades ho fem de manera mecànica i sense entendre molt bé la intenció d’aquest so. A continuació t’explico algunes cosetes interessants, per a tenir presents abans de donar-li curs a les teves cordes vocals.

No mamà, no m’estic afiliant a una religió.

Primer que tot, el Ioga no és una religió, per tant les classes res tenen a veure amb pràctiques religioses. Però si que té un component filosòfic, que pot veure’s reflectit en major o menor mesura les teves classes, segons els objectius de la teva professora. Un dels textos basi de la filosofia del Ioga és “Ioga Sutras de Patanjali”, on es proposa que:

“La vibració que ressona quan la consciència està completa, i no fragmentada, és OM. Al constantment repetir aquest so, tenim l’oportunitat d’experimentar la nostra pròpia naturalesa, que és Esperit”.

Tenint en compte que la teoria indica que al moment del Big bang, la vibració original va ser “OM”, el reproduir aquest so ens fa d’alguna manera “tornar al nostre origen universal i complet”, com qui arriba a casa i es lleva les sabates després d’una llarga jornada: PAU.

Et relaxa, i el teu cos ho sap.  

Has sentit alguna vegada a un nen petit vocalitzar OM o sons similars, sense raó aparent? Perquè la saviesa dels seus organismes zero quilòmetre utilitza aquestes vibracions per a activar el sistema nerviós parasimpàtic, ben conegut com el “sistema de la digestió i el descans”, regulant així la funció del seu antagonista (el sistema nerviós simpàtic) i disminuint així els nivells d’ansietat, processos inflamatoris, ritme cardíac i respiratori, per nomenar alguns. El que vindria a ser.. relaxaciOM total.

I ara, tots junts! Cantar OM és senzill, però tenint en compte aquestes tècniques, podràs gaudir de tots els seus beneficis:

a

Troba una postura asseguda còmoda, però alçada (la meva preferida és Virasana), així podràs respirar profundament i aprofitar al màxim la teva capacitat pulmonar i l’efecte “caixa de so” del teu cos.

a

Els sons que componen el mantra són realment A-O-M, i hauríem de dedicar-li un terç de l’exhalació a cadascuna. És a dir, si exhalo en 6 temps, dedico 2 temps per a cada so: Aaaa-Uuuu-Mmmm.

a

Mentre cantes, porta l’atenció a la teva chakra de l’entrecella (Ajna, el centre energètic de la teva intuïció i consciència), per a facilitar la connexió amb la teva naturalesa espiritual no fragmentada, que ens proposen els Ioga Sutras.

a

Després de cantar, pren-te un moment per a sentir els efectes del mantra en el teu cos i en la teva ment, i repeteix les vegades que vulguis.

Espero que t’animis a provar aquestes tècniques, i ja saps, si tens qualsevol altre dubte estaré encantat d’ajudar-te.

Mayra Alvarez.